V oblíbené pražské restauraci Červený Jelen už třetím rokem v rámci projektu Dobrojídlo pokračují v konání dobrých skutků. Tentokrát se ke zdejšímu týmu coby „dobroexternisté“ připojí Emma Smetana a Jordan Haj. Pod taktovkou šéfkuchaře Marka Fichtnera ve spojení s Pampas Market, prodejcem prémiového argentinského hovězího, uvaří skutečnou delikatesu: Argentinskou hovězí maminhu připravovanou na ohni s estragonovým jusem, bramborovými rösti, smaženým bílým chřestem, mladou mrkví a pažitkovou majonézou. Na menu bude od 5. do 18. června. 50 korun z každého prodaného jídla věnuje restaurace na projekt Malá Jóga, který zajišťuje lektory jógy pro onkologické pacienty.
![](https://hotelhouse.cz/wp-content/uploads/2023/05/05-Dobrovaření-Marek-Fichtner-Emma-Smetana-Jordan-Haj-Červený-Jelen_TTL.jpg)
Součástí projektu Dobrojídlo je dobrovaření, dobropečení a dobročepování. Princip je jednoduchý. Ve všech případech známá osobnost stráví několik hodin s executive chefem Markem Fichtnerem, pastry chefkou Klárou Řezníčkovou či mistrem výčepním Mírou Nekolným. V případě dobrovaření či dobropečení vznikne díky této spolupráci nevšední pokrm, který se na menu Červeného Jelena objeví jen na pár dnů.
Výtěžek z prodeje poté míří na podporu vybrané dobročinné organizace. Dobročepování je kratší, ale o to intenzivnější… Dobrovýčepní totiž po zácviku rovnou čepuje 2–3 hodiny pivo buď přímo veřejnosti, nebo skupině přátel, které si při této příležitosti pozve. Z každého vyčepovaného piva jde opět část zisku na předem určený projekt.
![](https://hotelhouse.cz/wp-content/uploads/2023/05/04-Dobrovaření-Emma-Smetana-a-Jordan-Haj-Červený-Jelen-682x1024.jpg)
Zatím se do Dobrojídla zapojili třeba výtvarnice Eliška Podzimková, foodblogerka Markéta Pavleje, zpěvák Ben Cristovao či herečka Patricie Pagáčová. Vítězce soutěže MasterChef Veronice Beskydiarové alias Besky se podařilo prodejem téměř 1 700 kusů jejího „dobrodezertu“ Nebesky s Besky získat pro nadaci Adra 25 000 Kč. Známý cukrář a porotce soutěže Peče celá země Josef Maršálek vytvořil neodolatelnou Manhattan tartaletku, jejíž prodej přinesl 28 740 Kč na konto organizace Dortem proti rakovině.
![](https://hotelhouse.cz/wp-content/uploads/2023/05/03-Dobrovaření-Emma-Smetana-a-Jordan-Haj-Červený-Jelen_V2.jpg)
O restauraci Červený Jelen
Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.
Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a ? la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.
Červený Jelen & Trezor Špork
Hybernská 1034/5, Praha 1
www.instagram.com/cerveny_jelen/
www.instagram.com/trezor_spork/