Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Uzení trochu jinak: Studený kouř, bezmasé pokrmy i plechové udírny

Kdo by neměl rád uzeniny. Uzené pokrmy si s radostí kupujeme v lahůdkářství, mnozí Češi si je však s ještě větší radostí připravují přímo doma. Udírna není až tak drahá záležitost a uzení rozhodně není žádný složitý proces, který byste nezvládli. Podobně jako u jiných pokrmů si stačí přečíst recept a řídit se podle něj.

Klasický princip uzení všichni znají. Maso se nejdříve na nějakou dobu naloží do připraveného láku, pak se roztopí udírna, maso se zavěsí a udí se. Uzení obyčejně trvá dlouhé hodiny a po celé trvání je třeba udržovat správnou teplotu. Věděli jste však, že nemusíte udit jen horkým kouřem?

Uzení studeným, teplým a horkým kouřem

V praxi se rozeznávají tři typy uzení. Udírny se dají rozpálit na 60-95 °C, pak se bavíme o tzv. horkém kouři a proces vyuzení masa trvá asi 8-12 h. Šunku nebo klobásu připravíte za 2-3 hodiny.

Teplý kouř má teplotu 45-70 °C a maso se v něm udí 12-20 h. Před uzením je navíc vhodné jej ohřát v teplé vodě (teplota cca 60 °C).

Studeným kouřem se udí za teploty 15-30 °C, bavíme se o době několika dnů až týdnů. V domácích podmínkách se tato forma uzení téměř nepoužívá, právě kvůli zdlouhavosti. Takto se udí některé šunky, klobásy a salámy.

V domácích podmínkách se nejčastěji udí teplým či horkým kouřem, uzeniny pak mají výraznou vůni i chuť. Jakou, to záleží na láku i na používaném dřevu.

Výborné uzené sýry či tofu

Pod slovem „uzené“ si běžný člověk představí kus masa. Vegetariáni a vegani ovšem nemusí smutnit, jako ve všech jiných případech, i tady existuje bezmasá, či dokonce rostlinná alternativa. Uzený sýr je výborný, udit se dá klasický eidam, ale i niva, balkánský sýr či syrečky. Můžeme je udit studeným i teplým kouřem, zpravidla jsou hotové za 2-3 hodiny. Na uzení sýrů se prodávají speciální síťky na zavěšení, ale poslouží i záclona nebo plátno. Stejně jako sýry se dá udit i tofu, je mnohem lepší než to, jež se prodává v obchodech jako uzené.

České plechové udírny

Doposud jste si udírnu představovali pouze jako dřevěnou stavbu? Budete koukat, protože česká firma Kaiser z Křižanova na Vysočině vyrábí domácí udírny plechové. Nezreznou, neshoří, rychleji se vyhřívají, nemusíte se o ně starat, některé jsou přenosné a lze do nich dát i elektrickou topnou spirálu, takže odpadne povinnost přikládání a zdlouhavého roztápění.

Doba pokročila a techniky i možnosti uzení s ní. Připravit si vynikající uzené pokrmy, ať už masité, či bezmasé, je dnes hračka. A drahé to také není, malou přenosnou udírnu seženete i za tři tisíce korun.

 

Zdroj foto: Udirny.cz

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Degustace

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist