Podnikání v gastronomii nebývá procházkou růžovým sadem. Obzvláště v současné době, kdy mnozí provozovatelé restaurací, kaváren a barů, pokud nezavřeli, začínají v podstatě od nuly. Ti zřejmě nemají na rozhazování. Každou korunu je většina z nich nucena před jejím investováním minimálně dvakrát otočit. Každá investice jinými slovy musí být efektivní. Na jednom se ale šetřit nevyplácí - na kvalitním gastronomickém vybavení, které k žádané efektivitě jen přispěje.
Způsobů, jak při provozování gastronomického podniku ušetřit, je celá řada. Aniž by samozřejmě šly na úkor zákazníků, jak u nás bylo zvykem v dobách totalitních, kdy se o tom, kdo neokrádal, říkalo, že šidí svou rodinu. Šetřit je jinými slovy možno jinak než šizením.
Myčky, nebo leštičky? Obojí!
Šetřit se dá například na pracovní síle. Nádobí vám třeba místo pomocné síly v kuchyni umyje výkonná myčka. Ty nejvýkonnější jsou dnes vybaveny výkonnými čerpadly, snadno se obsluhují a nenáročné jsou i na údržbu. Na trhu však najdete i specializované myčky barové, na černé nádobí stejně jako leštičky příborů a sklenic.
Multifunkční hnětače těsta
Dalším parametrem, na nějž byste se ve svém provozu měli zaměřit, je multifunkčnost gastronomického vybavení. Místo, abyste si pořídili deset různých spotřebičů, si totiž můžete pořídit jen jeden. Který ovšem zvládne práce za těch deset původně zamýšlených. Na mysli máme kvalitní hnětače těsta, které spolu hnětením většiny těst vám umelou maso, našlehají bílek, připraví bylinkové máslo, majonézu, bramborovou kaši i cukrovou polevu. Takový společník je pak přímo k nezaplacení.
240 šálků za hodinu? Pro výkonné kávovary žádný problém
Dobrou kávou po dobrém obědě nepohrdne nikdo. Můžete si však dovolit profesionálního baristu? Ani nemusíte. Plně jej nahradí kvalitní kávovar. Svou pozornost byste v tomto případě měli zaměřit na kávovary automatické, které vám (a vašim zákazníkům) lahodnou kávu připraví stisknutím jednoho tlačítka. Ty nejvýkonnější zvládnou připravit 240 šálků za hodinu. Znáte rychlejšího baristu? My ne!
Zdroj foto: Atfornax.cz, Pixabay.com