Slivovice je, zejména na Moravě, vnímaná jako alkohol pro každou příležitost. Přípitek, aperitiv, digestiv, nezbytná součást zabijaček i všelék. Nejčastěji se pije samotná, při nachlazení se pak doporučuje přilít panák do horkého čaje s medem a citronem. Je tohle ale opravdu vrchol mixologických možností slivovice? Jistěže ne! Věřte nebo ne, tento švestkový zázrak se skvěle hodí i jako základ do koktejlů. Vyzkoušejte některou z lahodných receptur, které jsme pro vás připravili.
Moravský kohout
2 cl slivovice, 5 cl červeného vermutu, 1 cl Fernetu
Do míchací sklenice naplněné ledem nadávkujte všechny ingredience a vymíchejte. Přes barové sítko nalijte do sklenky typu Old Fashioned s kostkou ledu. Ozdobte plátkem pomeranče. Další variantou je seříznout tři proužky pomerančové kůry, na jednom konci je spojit a vytvořit tak ozdobu ve tvaru kohoutího ocasu.
Nejznámější koktejl ze slivovice se dokonce v roce 2017 utkal o titul českého národního koktejlu. Tím se stal nakonec Beton (kombinace Becherovky a toniku), který Moravského kohouta těsně porazil. Ač tento drink působí na první pohled jako výzva – přeci jen neobsahuje žádnou nealkoholickou složku –, není třeba z něj mít obavy.
Slivovitz Sour
5 cl slivovice, 3 cl čerstvé citronové šťávy, 2 cl cukrového sirupu, 2 cl bílku (lze vynechat, případně nahradit aquafabou), střik Angostura Aromatic Bitters
Všechny ingredience nadávkujte do šejkru a nejprve důkladně protřepte bez ledu (tzv. dry shake). Poté přidejte led a znovu vyšejkrujte. Tak vám z bílku vznikne hezky hustá pěna. Koktejl sceďte do sklenky pomocí metody double strain. Ozdobte třemi kapkami Angostura Aromatic Bitters, které v pěně pomocí špejle protáhněte do tvaru srdce.
V případě, že chcete drink bez bílku, nadávkujte všechny ingredience do šejkru i s ledem a protřepejte. Následně sceďte do koktejlové sklenky a ozdobte citronovou kůrou nebo sušenou švestkou. V každém případě tato moravská obdoba Whisky Sour stojí za vyzkoušení.
Plum Coctail
6 cl slivovice, 1 čerstvá švestka, 0,75 cl suchého vermutu, 0,75 cl cukrového sirupu
Švestku vypeckujte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte do šejkru a zlehka rozmačkejte muddlerem, aby pustila šťávu. Přidejte zbývající ingredience, led a důkladně protřepejte. Pomocí barmanského sítka přelijte do koktejlové sklenice.
Oč kratší je tento drink, o to má intenzivnější švestkové aroma a chuť. Vyzkoušejte ho jako sladší variantu aperitivu.
Slivopolitan
4 cl slivovice, 3 cl Cointreau, 2 cl švestkového pyré, 1,5 cl čerstvé limetkové šťávy
Veškeré ingredience nadávkujte do šejkru s kostkami ledu a důkladně protřepejte, dokud nebude šejkr ojíněný. Sceďte metodou double strain (přes dvojí barmanské sítko), ozdobte výsečí čerstvé švestky a podávejte.
Carrie Bradshaw se svými kumpánkami by nevycházela z údivu. Švestkové pyré podtržení intenzitou slivovice, kyselostí limetky i sladkohořkou chutí Cointreua dělají z této alternativy koktejlu Cosmopolitan zajímavého společníka.
Missionary
4 cl slivovice, 1 cl čerstvé citronové šťávy, 12 cl ledového zeleného čaje, citronová tráva na ozdobu
Sklenici typu highball naplňte ji po okraj ledem. Nadávkujte slivovici, citronovou šťávu a dolijte ledovým zeleným čajem. Mezi kostky ledu vložte citronovou trávu, která drink ozdobí, dodá mu aroma a poslouží také k zamíchání koktejlu. Drink, který vás probere i povzbudí. Objevte nečekaně lahodné spojení slivovice a zeleného čaje.
Zdroj foto: Envato fotobanka, Barstore.cz