Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Jak na sous-vide?

V článku vakuování pro začátečníky jsme si řekli, co všechno můžeme vakuovat a jak. V navazujícím článku vakuování pro pokročilé jsme si pak řekli, proč je vakuování výhodné jak pro naše zdraví, tak peněženku. Nyní se posuneme ještě o úroveň výš a popíšeme, jak vakuování využít při přípravě jídla metodou sous-vide.

Sous-vide (čti: sú ví) je metoda vaření, která byla až donedávna výsadou profesionálních kuchařů. Touto metodou se připravuje hlavně maso, které si zachová svou šťavnatost, plnou chuť a hlavně živiny. Můžete tak ale připravit i ovoce či zeleninu. V čem spočívá příprava sous-vide? Potravinu zabalíte do vakuového sáčku a vaříte velmi dlouho při velmi nízké teplotě ve vodní lázni. K přípravě tedy potřebujete vakuovací svářečku na potraviny a speciální nádobu na vodní lázeň.

Pokud se vám nechce investovat do dalšího kuchyňského vybavení, i tak je cesta k sous-vide volná. Existuje hned několik způsobů, jak na sous-vide v domácích podmínkách.

Vakuum je základ

Základem je uzavíratelný igelitový sáček (ideálně se zipem). Do toho vložíte porci masa, zakápnete olejem a přidáte bylinky. Sáček ohnete přes okraj stolu a budete se snažit hlazením dostat ze sáčku veškerý vzduch. Až se vám to podaří, sáček uzavřete. Získáte tak relativní vakuum.

A co dál?

Speciální nádobu na horkou vodu lehce nahradí hrnec s vodou. Ideální je dát ho na indukční plotýnku, kde se dobře reguluje teplota. Do hrnce pak už jen stačí vložit sáček s masem, teploměr a sledovat teplotu a dobu přípravy.

Hrnec také můžete vložit do trouby, kde se daří teplotu konstantně udržet. Další možností je rýžovar. Nejšílenější vám asi bude připadat příprava sous-vide v myčce :-). Ale věřte, že i to lze. Jen bez použití tablety!

Jakou teplotu a kolik vody zvolit?

Každý druh masa, typ a velikost porce má různou dobu a teplotu přípravy. Na internetu naleznete dostatek tabulek s přesnými informacemi. K vodě platí obecné pravidlo, že je zapotřebí její pětinásobek. Pro přípravu 1 kg masa tak budete potřebovat 5 litrů vody.

Pozor na hygienu

Jak vidíte, domácí příprava bez potřebného vybavení může být dost komplikovaná a pracná. I když proč to nezkusit?! Připravit 1 až 2 porce tímto způsobem nemusí být problém.

Ovšem, co opravdu může být problém, je hygiena. Na tu si dávejte velký pozor! Vařením metodou sous-vide bakterie nezabijete. Naopak! Poskytnete jim ideální prostředí pro množení. Proto pamatujte na to, že je třeba maso po uvaření a vyjmutí ze sáčku ještě ze všech stran zprudka opéct na pánvi (bakterie se totiž drží na povrchu) a konzumovat ho ihned po přípravě.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Degustace

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist