Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

2 nejoblíbenější druhy vánočního cukroví – pečete jej stejně?

Venku se ochlazuje, ze vzduchu jsou cítit blížící se mrazíky a vám už se do hlavy postupně vkrádá vánoční nálada? To je dobře! Zkuste letos splnit svá předsevzetí a začněte s přípravami co nejdříve. Vrhněte se na radikální úklid domu či bytu a poté se pusťte do pečení vánočních dobrot.

2 stálice na předvánočním nebi

Nejoblíbenějším druhem cukroví, který se před Vánocemi peče snad v každé domácnosti, je linecké. Rozdíly v receptech jsou minimální. Pokud se vydáme a rozhodneme se linecké vánoční cukroví ochutnat u svých známých, najdeme rozdíly spíše v tvarech či druzích marmelády než v chuti.

Linecké cukroví

Tajemstvím našich babiček, které dokázaly vytvořit to nejlepší linecké cukroví, je poměr mouky, másla a cukru, který by měl odpovídat 3 : 2 : 1. Připravte si tedy 300 gramů hladké mouky, 200 gramů másla nebo jiného tuku na pečení sladkého pečiva, a 100 gramů cukru.

Nezapomeňte přidat také 1 žloutek, díky němuž bude těsto opravdu vláčné. Pokud jste zvyklí na mírné variace, zkuste těsto doladit například citronovou kůrou nebo kakaem. Po upečení nechte vychladnout, pár dní odležet a pak linecké teprve namažte marmeládou.

Vosí hnízda

Druhé nejčastěji tvořené vánoční cukroví v českých domácnostech. Ve svém okolí můžete slyšet klasický název „vosí hnízda“, nebo také „včelí úly“ nebo jen „úlky“. Tentokrát se jedná o nepečené cukroví. Na přípravu těsta budete potřebovat 160 g mletých ořechů, 160 g moučkového cukru, 60 g změklého tuku a 1 vejce.

I zde máme více možností přípravy těsta. Někdo dává místo ořechů rozemleté dětské piškoty, a těsto pak vylepšuje několika lžícemi rumu nebo holandského kakaa.

Postup je kromě pečení velmi podobný – hnětením připravte těsto, za pomoci formiček vytvarujte vosí hnízda a nechte pár dní odpočinout na suchém místě. Následně vyšlehejte krém, kterým budete úlky plnit. K přípravě krému budete potřebovat 80 g másla, 1 žloutek a 1 sáček vanilkového cukru. Vyšlehaným krémem pak vyplňte vosí hnízda a zalepte piškotem. Pokud máte rádi rumové aroma, můžete přidat lžíci rumu také do krému.

 

 

Zdroj foto: Vetroshop.cz, Pixabay.com

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Degustace

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist