Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Užijte si hezký večer s vaším oblíbeným vínem

Pokud si chcete užít hezký večer ve společnosti partnera nebo pár přátel, vybízí to k tomu, abyste přizvali i nějaké to víno. Častým problémem ale je, jestli okusit červené, pustit se do bílého nebo dát šanci bublinkám. Každé z vín má své specifické vlastnosti, které jej předurčují ke konzumaci při jiných příležitostech. Ne každé víno je totiž stejné, a ne všechna se hodí pro každou příležitost.

Jakou barvu vína tedy vybrat?

Červené víno

Říká se, že červené víno je v malém množství prospěšné pro zdraví. To je asi pravda, na druhou stranu to s ním, stejně jako s žádným alkoholem, příliš nepřehánějte. To by vašemu zdraví moc neprospělo. Odrůdy červených vín se vyrábí výhradně z modrých hroznů. Skvěle se hodí k tmavému masu. Se steakem nebo zvěřinou si na něm opravdu pochutnáte. Kombinuje se také se sýry plísňového typu.

Bílé víno

Bílé víno je oproti červenému považováno za lehčí, více v něm vyčnívá kyselinka a obsahuje méně tříslovin. Vyrábí se z hroznů bílé nebo červené barvy. Pokud jej chcete kombinovat s jídlem, zvolte lehčí sýry nebo bílé maso. Skvěle se hodí k rybám.

Šumivé víno

Šampaňské v dnešní době vnímáme jako pití k nějaké slavnostní příležitosti. Dejte si ale pozor, ne každé šumivé víno je šampaňské, byť se tento výraz vžil za synonymum. Pravé šampaňské pochází ze stejnojmenné francouzské vinařské oblasti. U sektů si v každém případě dejte pozor na správné podávání. Jako první se odstraňuje kapsle, poté odtočíte drátěnou spirálu a pod úhlem 45° jemně vytáhnete korek. Při běžném otevírání se nějaké vystřelování netoleruje.

Hlavně, ať vám chutná

Chuť vína, kterou ovlivňuje mnoho faktorů, je ve finále tím nejdůležitějším, podle čeho si to své nejlepší vyberete. Časem si jistě sami najdete své oblíbence, experimentům a novým chutím se ale nevyhýbejte.

Poslední důležitá rada se týká teploty vín. Říká se, že červená vína je ideální podávat při pokojové teplotě. Záleží ale na tom, jak moc máte vytopeno. Pohybujte se v rozmezí 14–16 °C. Bílá vína mají radši větší chlad, ty podávejte při 10–12 °C. A vůbec největší pozor si dejte při šumivých vínech. Ty klidně nechte v lednici po delší dobu, teploty kolem 4 °C jim svědčí nejvíce.

Pokud to s podáváním vína myslíte alespoň trochu vážně, nezapomeňte na to, že pro každý druh je určená speciální sklenice.


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Degustace

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist