Tři z vás mohu vyhrát balíček produktů od značky Labeta.
Labeta - tradiční český výrobce z Polabí.
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.
Soutěžní otázka:
Jaké kategorie jsou v rubrice Pečení na webových stránkách Labety?
a) Moučníky, přípravky na pečení, směsi na chléb
b) Moučníky, přípravky na pečení, směsi na chléb, nápně, želatiny a dortové želé
c) Moučníky, bezlepkové moučníky, želírovací cukry
Nápovědu hledejte na webu www.labeta.cz
Pošlete nám správnou odpověď, své jméno, adresu a telefon na e-mail: soutez@hmg.cz. Do předmětu zprávy napište: GASTROHOUSE – Labeta. Ze všech došlých emailů vyhrává správná odpověď: 200, 300 a 450, tyto emaily od nás obdrží výhru.
Soutěž trvá od 10. 2. – 16. 2. 2020.
Soutěž již byla ukončena a výherci kontaktováni e-mailem.
A co vše si můžete s Labetou upéct? Přinášíme pár inspirací.
Kakaové bábovičky bez lepku
Na 6 mini báboviček potřebujete:
Na těsto:
180 g rýžové mouky Labeta, 2 lžíce holandského kakaa, 80 g cukru, 75 ml plnotučného mléka, 75 ml rostlinného oleje, 1 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta, ¼ lžičky jedlé sody Labeta, špetka xantanové gumy, špetka vanilky
Na čokoládovou polevu:
40 g 70% čokolády, 80 ml 33% smetany, lžíce másla
Na ozdobu:
Lyofilizované ovoce a sušené květy.
Postup:
Troubu předehřejeme na 160 °C a formičky na mini bábovky vymažeme olejem, aby se po upečení lépe vyklápěly (skvělým pomocníkem je olej ve spreji). V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto a důkladně promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Do pěny poté zašleháme olej a postupně vmícháme také sypkou směs z první mísy a mléko. Spojíme v hladké těsto, které vlijeme do báboviček. Pečeme na 160 °C po dobu 18-20 minut. Před vyklopením otestujeme špejlí, zda jsou bábovky propečené. V hrnci ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Poté vmícháme máslo a necháme lehce zchladnout. Čokoládovou polevou polijeme bábovičky a dozdobíme sušeným ovoce a květy.
Náš tip:
Množství surovin v receptu odpovídá polovině běžné bábovky. Pokud zdvojnásobíme množství všech surovin, můžeme upéct jednu velkou bábovku. Pozor však na dobu pečení, bude delší.
Tartaletky bez lepku s pomerančovou náplní
Potřebujete:
Linecké cukroví bez lepku, 100 g másla, 3 vejce, 75 g cukr krupice, BIO pomeranč, 100 ml smetany
Postup:
Připravíme si těsto na linecké cukroví, dle návodu na krabičce (připravenou směs vymícháme s vejcem a máslem). Těsto vyválíme, ale nebudeme vykrajovat, místo toho jím vyložíme formičky na tartaletky. Těsto ve formičkách propícháme vidličkou a dáme péct na 10 min při teplotě 180° C. Mezitím si nachystáme pěnu z jednoho vajíčka, jednoho žloutku, šťávy a kůry z jednoho pomeranče a 75 g cukru krupice. Do směsi přimícháme 100 ml smetany. Náplň rozdělíme do předpečených tartaletek, zvýšíme teplotu ne 200 °C a pečeme, dokud v nich náplň neztuhne (cca 15-20 min).
Kakaový dort se smetanovým krémem a mandarinkami
Potřebujete:
Těsto:
Bábovka bez lepku Labeta, 2-3 lžíce holandského kakaa, 3 vejce, 175 ml vody nebo mléka, 150 ml oleje
Krém:
2 smetany ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 1 tvaroh, 100 g cukru, 2 ztužovače šlehačky Labeta, mandarinky
Postup:
Směs na bábovku smícháme s holandským kakaem, vejci, olejem a vodou (či mlékem) a šleháme asi 4 minuty. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 160 °C asi 40 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Propečení odzkoušíme párátkem. Do téměř vyšlehaných šlehaček s cukrem přidáme 2 ztužovače a vyšleháme dotuha. Přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a došleháme. Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části, prostředek namažeme necelou polovinou krému. Zbytkem krému ozdobíme celý korpus a pak necháme v lednici vychladit. Před podáváním zasypeme horní část dortu čerstvými mandarinkami.
Naše tipy:
Šlehání krému je lepší rozdělit na dvakrát, menší množství snáze vyšleháte a bude se vám se surovinami lépe pracovat.
Kakao bábovce dodá čokoládovou chuť a krásnou barvu, máte-li však raději světlé moučníky, klidně kakao vynechte.
Více receptů naleznete na www.labeta.cz.