Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Sklenice v gastronomickém podniku

Každý druh alkoholu by měl být podáván v jiné sklenici. Proto každá restaurace, vinárna, hospoda, noční klub a další prostory nabízející lehčí i těžší alkoholické nápoje musí mít sadu různorodých sklenic. Obsluha by měla vědět, jakou sklenici na konkrétní nápoj vybrat. V luxusní restauraci nebo vinárně by se neměl stát žádný přešlap. Jakými skleničkami se tedy vyplatí vybavit provozovnu, aby se alkohol podával ve správné sklenici?

Sklenice v gastronomickém podniku

Vinné skleničky

Začněme alkoholem, který se vedle piva objednává nejčastěji, tedy vínem. Jak by měly sklenice na víno vypadat? Záleží na jeho barvě. Bez ohledu na to, zda se jedná o bílé, růžové nebo červené víno, byste si však měli zapamatovat jedno velmi důležité pravidlo – víno se podává pouze v bílé, průhledné sklenici. Díky tomu je vidět jeho barva, odstín a stupeň čirosti. Sklenice na bílé víno by měly mít štíhlý, úzký pohár, který by neměl být příliš masivní. Jemné aroma bílého vína pak vydrží déle a pomaleji se uvolňuje. Sklenice na červené víno se mírně liší tvarem. Bývají o něco vyšší a mají velký pohár, trochu připomínající květ tulipánu, který podporuje provzdušnění. Při výběru sklenice na červené víno se můžete řídit i osvědčenou zásadou, která říká, že čím starší víno, tím by měla být sklenice objemnější. Růžové víno, stejně jako červené víno, se může charakterizovat lehčím nebo silnějším buketem aromátů. Lehčí víno se nejlépe hodí do sklenic s o něco menším objemem než do sklenic na bílé víno s mírně se rozšiřujícím pohárem nahoře. Poněkud těžší růžová vína lze podávat ve sklenicích připomínajících sklenice na červené víno – v poháru zužujícím se směrem k vrcholu ve tvaru tulipánu. V každém ze tří případů by měla být stopka sklenice dlouhá, abyste ji mohli pohodlně uchopit.

Stojí za připomenutí, že před degustací je třeba víno jemně promíchat otáčením sklenice, sklenice by tedy nikdy neměla být plná až po okraj. Optimální množství vína, bez ohledu na druh, je přibližně 1/3 kapacity.

Sklenice v gastronomickém podniku

Sklenice na koňak a whisky

Jaká by měla být sklenice na koňak? Sklenice tohoto typu je velmi charakteristická. Má baculatý, nahoru se zužující pohár a krátkou, obvykle dost masivní stopku, která nutí k správnému uspořádání sklenice v ruce. Koňak se pak jemně zahřeje, což zapřičiňuje, že uvolní více aroma. Sklenici na koňak lze použít i na brandy.

Whisky se pije bez ledu nebo s ledem (v americké verzi). Sklenice na whisky může připomínat tu na koňak nebo brandy, s tím rozdílem, že její pohár je méně baculatý a o něco vyšší a stopka je o něco delší. Sklenice tohoto typu se nejčastěji používá pouze k degustaci. Nejoblíbenější sklenice na whisky je nízká a široká sklenice s tlustým dnem typu oldfashioned.

Sklenice v gastronomickém podniku

Sklenice na grappu a sherry

Skleničky na grappu mají charakteristický, snadno rozpoznatelný tvar připomínající tulipán. Spodní část nepříliš velkého poháru je baculatá a jeho horní část je velmi zúžená. K držení sklenice slouží dlouhá štíhlá stopka s nepříliš masivní základnou. Tento tvar umožňuje snadné větrání a vyjímání všech komplexních aromat grappy.

Sklenice na sherry se také používají na pití likérů. Čím se vyznačuje sklenice na sherry? Obyčejně bývá dosti štíhlá a její pohár sedí na dlouhé stopce, která slouží jako úchyt. Její kapacita zpravidla není příliš velká a zaplňuje se zhruba do poloviny. Někdy se sherry podává v malé sklenici typu Copita s poměrně velkým pohárem, mírně se zužujícím směrem k vrcholu.

Sklenice v gastronomickém podniku

Koktejlové sklenice

Sklenice na koktejly a drinky se dodávají v různých tvarech a kapacitách. Každá z nich je věnována jiným kompozicím. Nejvýraznější a snadno rozpoznatelnou koktejlovou sklenicí je sklenice, ve které se podává Martini. Sklenice na Martini se vyznačují dlouhou, štíhlou stopkou a širokým, kuželovitým nebo půlkruhovým pohárkem. Široký pohár podporuje provzdušnění a uvolnění všech aromat. Dalším velmi oblíbeným koktejlem je Margarita. Sklenice na Margaritu mírně připomínají obrácené sombrero s dlouhou, nepříliš masivní stopkou. Velké popularitě se stále těší Mojito, které se vyrábí z bílého rumu s přídavkem sycené vody, drceného ledu, cukru, limetky a máty. Nejčastěji se podávají ve vysoké sklenici s rovnými stěnami a mohutným dnem. Piña Colada se skládá z bílého rumu, kokosového mléka a ananasové šťávy. Obvykle se podává v typických koktejlových sklenicích s krátkou stopkou a vysokými stěnami poháru.

 


Zdroj foto: Gastromania.cz, Pixabay.com

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Degustace

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist