Představte si, že připravujete palačinky, koláč nebo chleba a místo obvyklé pšeničné mouky sáhnete po rýžové nebo cizrnové. Těsto se lehce změní, vůně je jemnější, někdy oříšková, a výsledkem je pokrm s novou, zajímavou chutí. To není jen experiment, ale cesta k pestré a zdravé kuchyni. Bezlepkové a luštěninové mouky nejsou určeny pouze lidem s potravinovým omezením. Nabízejí skvělou příležitost obohatit běžné recepty a přinést do nich něco nového a nečekaného.
Druhy bezlepkových a luštěninových mouk
Rýžová mouka je jemná a neutrální, hodí se hlavně na palačinky, piškoty nebo lehké koláče. Z bílé rýže vznikne křehké těsto, zatímco hnědá rýže dodá výraznější chuť a více vlákniny. Pohanková mouka přináší oříškovou chuť, která se krásně kombinuje s medem nebo čokoládou. Vynikne v palačinkách, muffinech i tmavších koláčích.
Kukuřičná mouka má jemně sladkou chuť a zlatožlutou barvu, hodí se na kukuřičný chléb, polentu i do slaných receptů. Čočková a hrachová mouka mají zemitou nebo hráškovou chuť, proto se výborně hodí do vegetariánských burgrů, slaných muffinů nebo zeleninových koláčů. Kombinací více druhů mouk získáte lepší strukturu těsta i zajímavější chuť.
Jak je správně používat?
Alternativní mouky mají kratší trvanlivost než mouka pšeničná, proto je ideální kupovat menší balení a skladovat je v chladu a suchu. Luštěninové mouky vydrží v lednici klidně i půl roku. Čerstvá mouka by měla mít jemnou vůni, pokud je zatuchlá, je lepší ji nepoužívat.
Při nahrazování pšeničné mouky začínejte postupně, ideálně nahraďte čtvrtinu až třetinu a postupně přidávejte. Bezlepkové mouky vážou více tekutiny, proto je dobré přilít trochu vody nebo mléka navíc. Aby těsto drželo pohromadě, můžete použít pojidlo: vejce, chia semínka, lněná semínka nebo xantanovou gumu.
Pokud je těsto příliš suché, přidejte více tekutiny. Rozpadavé těsto potřebuje pojidlo, těžké a hutné pečivo zase více kypřidla a delší dobu kynutí.
Několik tipů
Vyzkoušejte nejprve jednoduché recepty. V palačinkovém těstě nahraďte polovinu běžné mouky moukou rýžovou a pro jemně oříškovou chuť přidejte trochu pohankové. V muffinech zkuste pohankovou mouku v kombinaci s čokoládou a oříšky. Do slaných koláčů je ideální cizrnová mouka, která dodá bílkoviny i zajímavou chuť. A při obalování zeleniny nebo masa můžete nahradit hladkou mouku moukou hrachovou, trojobal bude lehký, křupavý a přirozeně bezlepkový.
Proč jsou vhodné pro celou rodinu
Bezlepkové mouky a luštěninové mouky nejsou jen praktickým řešením pro celiaky. Jsou výživnější, obsahují více vlákniny, bílkovin a minerálů, a prospívají tak celkovému zdraví. Děti je bez problémů přijmou, ať už v palačinkách, muffinech nebo koláčích. Díky nim získáte pestřejší a zdravější jídelníček pro celou rodinu.
Závěr
Bezlepkové a luštěninové mouky umožňují připravit chutné a výživné pokrmy s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny. Vyzkoušejte kombinace rýžové a pohankové mouky v palačinkách, hrachovou mouku na obalování zeleniny. Postupným experimentováním zjistíte, jak jednotlivé mouky nejlépe kombinovat a použít, aby těsto drželo pohromadě a bylo lahodné. S těmito alternativami získá váš jídelníček pestrost, zdravé složky a nové zajímavé chutě, které ocení celá rodina.
Zdroj foto: tikaro.cz